Magzati szívhang monitorozása

Magzati szívműködés vizsgálata
A terhesség során a magzat szívműködésének vizsgálatát CTG-készülékkel végzik, mely a kibocsátott ultrahang visszaverődése alapján határozza meg a baba pulzusát. Bár az eljárás az alkalmazott vizsgálati idők esetében nem jelent veszélyt, az otthoni monitorozáshoz non-invazív, passzív módszer a legalkalmasabb.

Csecsemőlégzés- és pulzusmonitorozás

Megelőzhető lehet
A hirtelen csecsemőhalál okait kutatva sokáig azt hitték a kutatók, hogy a légzésleállás-kimaradás és/vagy a pulzus lassulása olyan előjelek, melyek felismerésével a csecsemőhalál megelőzhető lehet. Annak ellenére, hogy mind a mai napig nem tudni, mi okozza pontosan a hirtelen csecsemőhalált, a babalégzés és szívverés monitorozása egyéb betegségek korai diagnosztizálásában vagy kialakulásának megelőzésében is hathatós segítséget nyújthat.

Gyerekkori túlsúly és magas vérnyomás vizsgálata

Már korán oda kell figyelni!
A fejlett társadalmak mozgásszegény életmódjának és táplálkozási szokásainak követ- kezménye, hogy az obezitás (túlsúly) miatt kialakuló hipertónia egyre fiatalabb korban, már 4-6 éveseknél is megjelenik. Jelenleg orvosszakmai körökben sem egyértelműen eldöntött tény, hogy a hipertónia ebben a korban betegség vagy állapot. Gyermekek esetében a hipertónia diagnosztizálása nem olyan egyértelmű, mint a felnőttek esetbében, mert a gyermekek vér nyomásértékeinek normáltartományai különböznek a felnőttekétől.

Peteérés előrejelzése terápiához

Meddőségi problémák
Célunk a születendő gyermekek számának növelése, mert a számok alaján öregedő társadalomnak minősülünk. A társadalom felelőssége, hogy azon házaspárok, akik gyermeket szeretnének, de valamilyen oknál fogva meddők, megfelelő kezelést kaphassanak. A meddőségnek azonban számtalan oka van. A legfontosabb, hogy az orvos pontos képet kapjon azokról a fiziológiai értékekről, amelyek projektünk szempontjából elsődlegesen a leendő anyát jellemzik.

Kézremegések tipizálása

Kézremegés (tremor) vizsgálata
A kézremegéssel járó neurológiai betegségek differenciáldiagnosztikája sok esetben nehéz feladat. A sokéves tapasztalattal rendelkező neurológus számára is nehézséget okoz a betegségek elkülönítése, a döntést a mozgászavar több paraméterének együttes értékelése során lehet csak meghozni. A kéz remegésének vizsgálatára több módszer is rendelkezésünkre áll, de olyan nincs, mely a mozgás paramétereit szintetizálja.

Stroke-rehabilitáció

A stroke-ról
Magyarországon csaknem 40 ezer új beteget regisztrálnak évente. A stroke a mozgáskorlátozottság egyik vezető oka. Az elmúlt években a betegség korai szakaszának kezelésében nagy előrelépés történt, de ez csak a betegek kisebb csoportján tud segíteni. A hosszú távú kezelés sarokköve továbbra is a rehabilitáció. A hagyományos gyógytornász vezette, sokszor kórházi bennfekvés során alkalmazott rehabilitáció drága, nehezen elérhető. Szükség van olyan olcsó eljárásokra, melyek a beteg otthonában is használhatók és elég egyszerűek ahhoz, hogy a betegek maguk is tudják használni. Fontos, hogy a rehabilitációt az orvos és a gyógytornász is követni tudja még akkor is, ha a beteg a tréning során nincs jelen.

Pacemaker távmonitorozása

Távmonitorizálás
A II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológia Központ implantálható cardioverter defibrillátor (ICD) és pacemaker (PM) ambulanciáján évente kb. 3000 rutinvizsgálat történik. A klinikánkon jelenleg beültetésre kerülő PM-és ICD-eszközök 90%-a alkalmas távmonitorozásra, ezáltal teremtve lehetőséget a személyes vizitek kiváltására.

Izotópterhelés mérése

A beteg mint „sugárforrás”
Magyarországon évente közel 3500 izotópkezelés történik, túlnyomó többségben pajzsmirigybetegség esetén. A radioizotópos kezelés során radioaktív izotópot juttatunk a beteg szervezetébe szájon át (1 kapszula), vagy ritkábban, vénás injekció formájában. A kezelésben részesülő beteg a hazabocsátás után az első néhány napban a környezete számára “sugárforrásként” visekedik, illetve a benne lévő izotóp biológiai ürülése során (vizelet, széklet, verejték, nyál) életterét beszennyezheti. A beteg közelében élők felesleges sugárterhelésének elkerülése érdekében néhány egyszerű óvintézkedést kell betartani a kezelés után (a kezelés tipusától függően) 5-10 napon keresztül.

Memóriazavarok korai detektálása

Korai detektálás
Az Alzheimer-kór korai detektálása, illetve a prodróma stádium, az enyhe kognitív zavar felismerése nagyságrendekkel javítja a sikeres terápia esélyeit. Ma nem ismert olyan szűrőmódszer, amely alkalmas lenne ennek a stádiumnak a specifikus és szenzitív felismerésére. Kutatásaink azonban azt mutatják, hogy az enyhe kognitív zavar hatással van a páciens beszédére, mind annak akusztikai formájára, mind a verbális tartalomra nézve.

Pulzusgörbe elemzése

A fotopletizmográf
A fotopletizmográfia jól használható módszer a vérnyomás és a pulzus valós idejű monitorozására. Alapja, hogy az ujjat egy LED-del megvilágítva, a visszavert fény intenzitását mérve a vérnyomással arányos jelet kapunk. A mérés nagyon egyszerű, ennek ellenére igen megbízhatóan detektálhatók a szívütések. Az így kiszámítható pulzuszsámnak nagy jelentősége van a diagnosztikában, mivel ingadozásai számos betegségre utalhatnak.